Продукти
- 1 кг свински врат без кост
- Малко брашно за овалване на месото
- 5-6 с.л. зехтин
- 3 нарязани големи стръка праз
- 1/2 кг глава целина
- 3-4 нарязани стръка пресен лук
- 3-4 нарязани стръка пресен лук
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън
- 1 чаша бяло вино
- 1 литър вода
- сол и пипер
- 1/2 китка копър
- За яйчено-лимоновия сос
- Кората на два лимона
- Сокът от 3 лимона
- 2 яйца
Начин на приготвяне
Нарежете месото на едри парчета и оваляйте в малко брашно. Загрейте три супени лъжици зехтин в тенджера и запечете месото до златисто от всички страни. Извадете месото и добавете останалия зехтин заедно с двата вида лук, чесъна и праза. След като омекнат, върнете месото обратно и сипете виното. Добавете солта, пипера, копъра и целината. Сипете нужното количество вода и затворете тенджерата под налягане на втора степен. Гответе 30 минути. След това изключете котлона и оставете тенджерата бавно да освободи налягането. За яйчено-лимоновия сос разбиваме яйцата със сока и кората от лимоните, сол и пипер, докато се образува пяна и кремообразна консистенция. После отваряме тенджерата под налягане и с черпак загребваме малко бульон, добавяме го постепенно към яйчено-лимоновата смес, като бъркаме непрестанно, за да изравним температурата. След това го изсипваме в ястието. Варим за десет минути с отворен капак до пълна готовност на соса.