Биография
 
Александрос Бакацелос, един от най-активните предприемачи в Северна Гърция, почина в Солун, на 11 август 2016г., на 84- годишна възраст.
 
Александрос Бакацелос е роден и израснал в Солун. Учи в Спецес в Училището „Анаргириос и  Корялениос“, едно от най-добрите училища на Балканите.След това учи икономика в Университета в Брюксел (Université Libre de Bruxelles) и в Солун (Солунски университет Аристотел).
 
 
През 1959г. навлиза в света на бизнеса на Солун, като създава напълно сам „Пирамис Металургия Северна Гърция“ ООД, която през 1968г. се  преименува на „Пирамис Металургия А.Д.“.
Пирамис Металургия А.Д. е гръцка мултинационална компания за производство и предлагане на интегрирани решения за кухнята и банята. Компанията е лидер на гръцкия пазар, където нейните продукти са добре познати от повече от 50 години и е сред водещите производители на мивки от неръждаема стомана и композитни мивки, изнасяйки за повече от 65 страни по целия свят и има филиали в Полша, Великобритания, Германия, Румъния, Италия, Русия, България, Обединените Арабски Емирства и Чехия.
 
Наред с дейността си в "Пирамис Металургия", той е бил президент и главен изпълнителен директор на семейната компания за недвижими имоти “DELPHINI A.E.”    
 
През 1975г. навлиза динамично в областта на финансовите институции. Той е член- учредител на две гръцки банкови институции,  “Ergasias Bank”, където заема позицията на член на управителния съвет в продължение на 16 последователни години и “Egnatia Bank”, където е основен акционер и вицепрезидент. След сливането на  Egnatia Bank и Marfin Bank, остава вицепрезидент на Борда до  2011г.
         

През 1996г. се премества да запълни празнотата в пресата на Солун и в сътрудничество с Христос Ламбракис и Георгиос Боболас, основават издателското дружество “Ekdotiki Voreiou Ellados A.E.”, което публикува вестниците  “Aggelioforos” и “Sunday Aggelioforos”, и изгражда свръхмодерна и изцяло интегрирана печатна и производствена единица в индустриалната зона на Килкис с името “Philippos”.
Двата вестника доминират в пресата на Солун до годините на финансовата криза в страната.
 
Като неуморен участник в социалния и бизнес живота на Солун и Гърция, Александрос Бакацелос е заемал позициите на:          
Президент на Федерацията на индустриите на Северна Гърция за два мандата.
Вицепрезидент на Олимпик Еъруейз от 1989г. до 1993г., период, през който гръцкият превозвач реализира печалби, благодарение на личното му търпение при налагането на добро управление и контрол.  
Президент на HELEXPO-Thessaloniki International Fair. По време на мандата му  е построен най-големият конферентен център на Солун “I. Vellidis” и започва строителството на изложбения център HELEXPO  в  Атина.
Президент на Гръцко-Българската търговска камара.
Председател на спортен клуб  "ARIS".
Президент на Военноморския клуб на Каламария.
Член учредител на Propeller Club Солун.
Основател на училището по ветроходство и подбудител на подводната дейност в Северна Гърция.
Бил е Почетен генерален консул на Белгия в Северна Гърция.
Бил е президент на Концертната зала на Солун от  1998г. до 2015г. Той завършва изграждането на двете сгради на Залата, без да надвишава бюджета.

Бил е удостояван и отличаван много пъти за приноса си към социални, политически, военни и религиозни институции. В частност:  
През 2009г. Белгийското правителство му връчва медал за „Офицер на Ордена на Леополд  II“, а през следващата година кралят на Белгия му връчва медала “Cinque de Premiere Classe”,
Константинополският патриарх го удостоява с втората най-висока чест, предлагана от патриарх. Освен това е бил почетен със „Златния кръст на Светия манастир Ксенофонт“ на Света гора и назначен от Патриаршията за член на борда на Патриаршеския институт за религиозни изследвания. 

По време на германската окупация, той е бил най-младият член в гръцката съпротивителна организацията ЕДЕС, служба, за която е бил награждаван два пъти от Министерство на националната отбрана. Получава награда от Военната кадетска школа „Евелпидон“ за цялостния си принос към културата, докато е президент на Солунската  концертна зала.

През 2002г. Световната Скаутска Организация му предлага награда за личната му служба в организацията.
Обявен е за почетен президент на община Промахон към префектура Пела и почетен член на Ротари клуб Източен Солун. Накрая, Асоциацията на рекламните дружества в Северна Гърция, му връчва награда за приноса му в областта на медиите, наградата е връчена от Министъра на Македония- Тракия.
 
 
Женен е за Тими Бакацелу и има четири сина.